Bubbels

Frankrijk
Cremant d’ Elsace Cuvee, Prestige Kuehn, Elzas
De wijnen van Kuehn zijn allemaal heel typerend voor het ras en zijn bij uitstek geschikt als begeleider bij eten. Deze crémant behoort tot de top van de mousserende wijnen van de Elzas. Ideaal als aperitief, fijne bubbels. Subtiel vers fruit met een hint van boter en toast. Overtuigend door zijn finesse en balans.


Duitsland
Riesling Brut Sekt, Zellertaler Keller, Rheinhessen
Deze wijn uit zuid-west Duitsland met zijn fijne mousse heeft finesse in zijn mineralen. Ondersteunt door mooi fruit en frisse zuren is dit een ideaal aperitief.


Frankrijk
Champagne Michel Arnoult Grand Cru Brut, Champagne
Zachte en verfijnde Champagne van 100% Pinot Noir druiven uit het Grand Cru dorp Verzenay aan de Montagne de Reims. Complex maar mild, mooie lichte zuren en een fantastische zachte mousse.


Engeland
Ridgeview ‘Cavendish’, Sussex
Ridgeview is een familiebedrijf dat sparkling Wines maakt met gebruik van de methoden en druivensoorten uit Champagne, Het domein ligt vlak boven Brighton in het zuidoosten van Engeland, in Sussex. Deze bubbel gemaakt van 100% chardonnay heeft lichte zuren en een volle mousse met veel fruit.



Frankrijk
Champagne Dom Perignon, Moët & Chandon, Cuvee de Prestige 2004
De top van Moët & Chandon, rijkelijke champagne met veel finesse en lange
afdronk. Deze champagne wordt enkel in de allerbeste jaren geproduceerd.


De jaargangen op de wijnkaart zijn onder voorbehoud.

Huiswijnen

BLANC

Spanje
Amaya, Verdejo-Sauvignon Blanc, Vins Padró, Castilla y Léon
Een van de meest voorkomende druiven in Spanje is de Verdejo licht gecombineerd met Sauvignon Blanc. Bordenvol fruit, frisse zachte zuren, mooi bloemig en lichtkruidig in de afdronk. Dit alles gepaard met veel sappigheid.


Frankrijk
Le Paravel, Vin de pays de la Vicomté d’Aumelas, Languedoc
Blend van Chardonnay, Viognier, Grenache en Sauvignon Blanc. Mooie volle smaak met veel geel fruit en een volle structuur met een zacht bittertje.


ROUGE

Portugal
Albernoas, Encosta do Guadiana, Alentejo
Heerlijke zwoele rode wijn zonder houtopvoeding. Deze wijn is een combinatie van de typische druivenrassen uit Alentejo: Aragonez, Trincadeira en Castelao.


Frankrijk
Le Paravel, Vin de pays de la Vicomté d’Aumelas, Languedoc
Merlot in een kruidig geheel met veel zwart fruit in een sappige vorm. Met een lekkere zachte afdronk is dit een heerlijk glas.


ROSÉ

Frankrijk
l’Instant Rosé, Domaine les Charmettes, Pays d’Oc
Klassieke blend, met de Provence als voorbeeld, in Languedoc versie. Blend met Grenache, Cinsault en Syrah. Droog, kruidig, sappig. Sap en frisheid en goed drinkbaar.


Frankrijk
Pomponette, Coteaux d’Aix en Provence, Domaine de Sulauze
De wijngaarden liggen tegen Arles en de Alpen. Door de specifieke bodem en klimaat verkrijgt deze wijn zijn speciale karakter.  De druiven die zij hiervoor gebruiken zijn Vermentino, Grenache en Syrah, de wijn heeft veel kracht, finesse, bitters, zondoorstoofd fruit en mooie zuren voor de juiste balans in de wijn. Kortom een heerlijke rosé.

Les Vins Blancs

Spanje
Rioja Blanco, Bodegas Valdemar, Rioja, 2015
Deze Tempranillo blanco is de eerste wijn die op de markt is op basis van de witte versie van de Tempranillo-druif. Anders dan de gebruikelijke Viura levert deze druif wijnen op met een grote kracht en persoonlijkheid en een goede zuurgraad. De wijn gist op vaten van Frans eiken, waardoor een mooi harmonie tussen het hout en het fruit ontstaat. Rijping op vat, op de lie, zorgt voor een prachtige rijkdom, zodat de wijn zich in het glas nog mooier ontplooit. Dit levert een eigenzinnige en verrassend intense en krachtige witte wijn op, een witte Rioja van een zelden vertoonde klasse.


Frankrijk
Picpoul de Pinet, Cave de Monagnac, Languedoc, 2015
Picpoul de Pinet dankt zijn klasse aan twee factoren: de ligging direct bij zee, aan het bassin de Thau, en de bijzondere druif, de Picpoul Blanc. Picpoul is ook de enige druif die in deze appellation is toegestaan. De Picpoul rijpt het beste dicht bij zee, bij de milde temperaturen die sterk door het zeewater worden beïnvloed, zodat het bijvoorbeeld overdag nooit extreem heet wordt. Daarnaast geven de zee en het Bassin de Thau, dat in open verbinding staat met de Middellandse Zee, de wijn een aangenaam vleugje ziltigheid, door hun zoute water. Heerlijk bloemig, appel en doet zelfs een beetje denken aan venkel


Zuid-Afrika
Chardonnay Sur Lie, De Wetshof Estate, Robertson, 2016
Een Chardonnay gerijpt op de lie, dus op de dode gistcellen. Deze gistcellen vermengen zich uiteindelijk met de wijn waardoor deze ronder en krachtiger wordt. Deze wijn rijpt op zijn lie van februari tot augustus. Voorwaarde is wel dat de druiven die zijn gebruikt perfect gezond zijn. De wijn is sappig, heerlijk om te drinken, door zijn bijzondere witte fruit in combinatie met een frisse citrustoon, ondersteund door veel kracht en concentratie.


Spanje
Viña Oropéndola, Bodegas del Jaro, Rueda, 2015
Deze wijn druiven zijn afkomstig van oude stokken, met een leeftijd die ligt tussen de 40 en maar liefst 120 jaar, op een ondergrond van klei en grind, met een perfecte afwatering. Na een korte inweking op de schillen gist de wijn drie weken op een lage temperatuur, tussen de 15 en 18 ºC. Hij rust dan nog twee maanden op de lie, de gebruikte gistcellen, waardoor hij nog meer kracht en rijkdom krijgt. Dat zorgt voor een witte wijn met een grote persoonlijkheid. Licht exotisch wat grassing en mooi intens.


Spanje
Manzanilla, Michaela Bodegas Barón,
Strakdroge Manzanilla, met Palomino druiven in de hoofdrol. Manzanilla is een
droge Sherry, met een nootachtige smaak, die krachtig is en fantastisch
gaat met oesters, met Japanse Soja, en nog veel meer.



Frankrijk
Touraine Sauvignon, De L’aumonier, Loire, 2015
De Sauvignondruif is een van de grote successen van de Loirestreek. Vooral Pouilly-Fumé en Sancerre hebben er natuurlijk naam mee gemaakt, maar hier, iets meer naar het westen, vinden we ook uitstekende exemplaren, die bovendien een stuk goedkoper zijn. Het zijn wijnen met een uitgesproken geurig karakter en een uitstekende frisheid, die ze te danken hebben aan de relatief noordelijke ligging van deze wijnstreek. De wijn is fris heft lichte zuren en heft een mooie licht goudgele kleur.


Italië
Pecorino, Ikonia, Freudi Bizantini, Abruzzen, 2015
De Pecorino staat aangeplant in de Italiaanse wijnregio’s Marche en Abruzzo. Feudi Bizantini plantte zijn wijngaarden met pecorino zo rond de 5 tot 10 jaar geleden aan, in de regio rond Crecchio, hartje Abruzzo. Hier op de uitlopers van de Abruzzen, de bergen van deze ruige streek, krijgen de pecorino-druiven veel karakter en aroma, waarbij ze hun zuren behouden. De druiven worden in september met de hand geplukt en in kratjes vervoerd, om ze onbeschadigd in de winery te krijgen. Daar worden ze onmiddellijk gekoeld en geperst, om daarna een gisting op lage temperatuur te ondergaan, zo tussen de 8 en 11 graden. Dat zorgt voor een wijn met heerlijke elegantie en sappig tropisch fruit. Prachtige Pecorino, heerlijk eigenzinnig wit.


Duitsland
Pinot Gris, Gerd Stepp, Pfalz, 2015
Bijzondere wijn, vol, veel wijn, iets muskaatsachtig, absoluut droog (anders dan de Elzasser versies, aan de andere kant van de Rijn, die best een zoetje  kunnen hebben..). Maar vooral de kracht, en de zuiverheid vallen op. Heerlijk glas.


Italië
Grechetto, Az. Agr. Giangirolami, Lazio, 2014
Een mooie droge wijn uit Lazio een gebiedje boven Rome, lekker uitbundig, iets exotisch zelfs, Grechetto kan nootachtig zijn (denk aan Orvieto) maar deze is voller en fruitiger. Daarnaast behoorlijk krachtig en aanwezig. Mooi verrassend glas.


Italië
Lugana Catulliano, Pratello, Lombardije, 2015
Lugana is een appelatie ten zuidwesten van het Garda meer, alwaar men fruitige,  droge en iets mineralige ‘vis’wijnen maakt. De Trebbiano di Lugana is daar  verantwoordelijk voor. Pratello werkt volledig biologisch. Best vol, mondvullend, gastronomisch en toch uiterst doordrinkbaar.


Italië
Pinot Grigio, Tiefenbrunner, Alto Adige, 2015
Net als de andere witte wijnen gemaakt van druiven die speciaal vroeg zijn geoogst om de frisheid te behouden. Daardoor ontstaat een wijn die wel het exotische fruit heeft van een pinot gris, maar ook de frisse zuren van een wijn die gemaakt is om niet na het eerste glas af te haken vanwege het zware en alcoholische karakter dus mooi fris en elegant.


Duitsland
Sauvignon Blanc trocken, Stefan Raddeck, Rheinessen, 2015
Zeer gerenomeerd huis uit Duitsland die op dit moment zulke fantastische wijnen maakt.Rins, loepzuiver, recht door het midden, met Nieuw Zeelandse stijl, maar de Duitse nauwgezetheid. Ook hier weer een biologische wijn


Oostenrijk
Welschriesling Velue, Johannes Zillinger, Weinviertel, 2015
Welschriesling is geen Riesling, maar een druif uit centraal Europa, die van tafelwijn wijn tot topwijn genereert. Het terroir, de aandacht enm kunde van de wijnmaker, ect, bepaalt het karakter. In mooie versies, is het een wijn met een frisdroog smaak, met zachte aroma’s van geel fruit, iets citroen, iets hooi. Zo ook deze, die absoluut verkwikkend is.


Oostenrijk
Grüner Veltliner DAC 'Terasse Reipersberg', Gruber Röschitz, Weinviertel, 2015
Wat een mooi Veltliner, heerlijk lichte en frisse geur van rijpe appel. Mooie elegante smaak met veel sappige appel , peer en citrus en een hint van groene peper. Zuivere afdronk met lichte mineralen en op het eind een fijn bruisje.


Frankrijk
Macon- Davayé, Domaine La Croix Sénaillet, Bourgogne, 2014
Klassieke Bourgogne uit het zuiden, chardonnay uiteraard, Davayé is één van de ‘Lieux dit’ dorpen die hun naam mogen vermelden. Zuiver, best rijk, met behoud van zuren, en  ook dat ‘brodige’ wat Macon’s kunnen hebben.


Portugal
Alvarinho, Muros Antigos, Anselmo Mendes, Vinho Verde, 2015
Muros Antigos Alvarinho wordt verkregen uit de edele Alvarinho druivensoort, uitsluitend geteeld in de sub-regio Monção en Melgaço. De lokalisatie van deze sub-regio biedt het een bijzonder microklimaat, omringd door een bergketen, die een unieke combinatie tussen neerslag, temperatuur en helderheid die nodig is voor de perfecte rijping van de druiven mogelijk maakt. De oogst van de druiven die deze wijn zal leiden is het eerste optreden zodat we de unieke aromatische frisheid te verkrijgen. De wijn heeft veel citrus en licht tropische noten veel mineraliteit en een licht bittertje


USA
Chardonnay, Votre Sante, Francis Ford Coppola Winery, California, 2014
Omdat deze wijnen gedijen in koele klimaten zoals in hun geboorteland Bourgogne, kijken we naar de wijngaarden die zijn weggestopt in de uitlopers van de indrukwekkende bergen en intieme rivierdalen van Californië, in de nabijheid van de kille stille wateren. Deze koele omstandigheden brengen levendige fruit karakter en evenwichtige zuurgraad in de Chardonnay, het vertalen van hun Franse erfenis in volle Californië expressie. De wijn heeft lichte aroma’s en smaken als peer, perzik en kweepeer

Italië
Weissburgunder, Dellago, Cantina Bolzano, Alto Adige, 2014
Weissburgunder (oftewel Pinot Bianco) uit de Dellago wijngaard bij Bolzano in de Dolomieten. Kruidig, vol, steenfruit, milde zuren. Valt zeer goed mee te combineren een hele zuivere wijn.


Frankrijk
Pouilly Fumé, Chateau Favray, Loire, 2014
Fameuze Sauvignon blanc wijn, uit het terroir waar de Silex zo de wijn dat kenmerkende ‘vuursteen’ geeft, die in verschillende variaties geproefd kan worden. Strak droog, stuivend, kalk, ‘zwavel’ tonen in mooie cocktail met grannies, kiwi, grapefruit, en noemt u maar.


Italië
Roero Arneis, Langhe DOC, Fenocchio, Piëmonte, 2015
Fenocchio is beroemd om zijn diverse Barolo’s. Het ‘wit’ doet hij er een beetje bij.  Maar ja.. met zo’n vakman, en dan die bijzondere druif de Arneis, die citrussmaken combineert met iets kruidigs, iets hooi, met heerlijke zuren, en dan in zijn totaliteit zo’n lekker vol glas..



Frankrijk
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune, la Justice Billard, Bourgogne, 2014
Klassieke Bourgogne, uit de Hautes Côtes, iets in frissere stijl, maar heel typerend   Côtes de Beaune, mooi verpakt hout, lichte molligheid, fijne zuren.


€ 41,00
½ € 26,50

Nieuw-Zeeland
Walnut Block, Sauvignon blanc, Single Vineyard, Marlborough, 2015
Het wijnhuis is vernoemd naar een karakteristieke notenboom die nog altijd
midden in de wijngaard staat. Voor deze wijn wordt een uitstekende kwaliteit Sauvignon Blanc gebruikt. Hij is afkomstig van een wijngaard waarin het blad een goede open structuur heeft, zodat de Sauvignon Blanc het zonlicht perfect kan opvangen en veel intensiteit krijgt. De druiven worden met de hand geplukt. Een mooi bouquet van perzik en groene asperge, heel open en geurig. Lekker strak en droog met een vleugje buxus in de afdronk.



Frankrijk
Saint Véran Merloix, Domaine de la Croix Senaillet, Bourgogne, 2014
Chardonnay uit de Macon in de Bourgogne. Een wijn met een pure
en rijpe smaak. Ook een zeer bekende wijn met veel zacht fruit.



Zuid- Afrika
B. Vintners, Muscat de Alexandria, Stellenbosch, 2015
De neven Bruwer Raats en Gavin Bruwer vonden inspiratie om een moderne, droge versie van de muscaat te maken. Net als bij de andere wijnen van het duo staan de stokken aangeplant op de beste, koelere terroirs van Stellenbosch, in de directe nabijheid van False Bay. Dat geeft de wijn de nodige zuren en frisheid. Hij wordt gemaakt met minimale ingrepen in de vinificatie, om hem puur te houden, met al zijn fruit en bijzondere muscaat karakter. Een sprankelende, geurige en opwekkende witte wijn met mooi wit fruit, rozenblaadjes en oranjebloesem.



Frankrijk
Menetou Salon, Le Prieurédes Aublats L’Altro, Loire, 2014
De Sauvignon-druiven komen van percelen met bodemstructuren van klei, gravel en kalksteen. De druiven worden zacht geperst om een groen karakter te vermijden. Het is een frisse, fruitige, florale wijn met tonen van citrus, menthol en peper. Een wijn met frisheid en iets van een ronding. Heerlijk bij witvis en vlees en de wat zachtere kazen, heerlijk klassiek.


Frankrijk
Chablis, Domaine Grossot, Bourgogne,2013  Goede Chablis komt van de ‘kimmeridge’ gronden, dar zijn de stukken waar de mariene fossielen, van de kustlijn van weleer, in de grond zitten. Grossot, al decennia behorend tot de top van de Chablis producenten, heeft zijn wijngaarden in Fleys, dorpje in de kern van de Kimmeridge. Daardoor proef je die mooie subtiele, ziltige smaak, in de vette maar toch fruitsmaken van de wijn.


Frankrijk
Pinot Blanc d’Alsace, Barmes Buecher, d’Alsace, 2014 Zeer krachtige en dikke Pinot Blanc, met rijp fruit een een prachtige florale neus. Het is lente, de zon schijnt, en drinken het leven toe! Barmes Buecher werkt geheel in biodynamie, hetgeen super zuivere wijnen oplevert.



Frankrijk
Viognier Les Vignes d’à Côte, Domaine Yves Cuilleron, Rhône, 2014
Een viognier van de bekende en zeer gewaardeerde Yves Cuilleron die staat voor kwaliteit. En aangezien de viognier zijn oorsprong in de Rhône vindt blijft deze wijn genieten zo smakelijk en zo rond. Heerlijk soepel en droog maar niet te strak. Heerlijk zacht met in de finale een hint van kruidigheid en wat smakelijke bitters. Deze wijn moet je hebben gedronken.



Frankrijk
Savagnin Arbois, Domaine de la Pinte, Jura, 2008
Unieke wijn uit het unieke gebied Arbois, zeg maar de A-locatie in de Jura. Savagnin is een druif die normaal niet gewoon tot fruitige wijn wordt gevinifieërd. Daar zijn de zuren te stevig voor. Men maakt er juist een wijn met flor-vorming van (soort Sherry) die heel fijntjes is, maar niet naar normale witte wijn meer smaakt. In bijzondere jaren lukt dit wel, en dat was hier in 2008 zo. Dus gewoon ‘fruitige’ wijn, maar de verfijning, het fruit in combinatie met de nootjes, en de enorme complexiteit, geven deze wijn wel een bijzonder karakter.



Frankrijk
Selection Blanc aoc Limoux Oppidum, Château de Gaure, Languedoc, 2015
De westelijke ligging en door de hoge heuvels die de Limoux aan de oostkant scheiden van de Corbières, is er echter een groot verschil in klimaat tussen de Limoux en de rest van de Languedoc. Met als resultaat heel andere wijnen.
De druiven gisten en rijpen op vat, op de fijne lie, waardoor hij nog meer diepte en mineraligheid krijgt. De vier hectare Chenin en Mauzac vormen een perfecte aanvulling van de Chardonnay. De oude stokken van de Mauzac geven de wijn extra rijkdom en bijzondere aroma’s. Smaakvol en breed, zacht en vol, maar mooi droog, amandelen en honing, stevig, vet, complex, krachtig en tegelijk mineralig.



Frankrijk
Pouilly Fuissé, Domaine de la Croix Senaillet, Bourgogne, 2013/14
Deze chardonnay komt uit 4 kleine percelen in de appellatie Pouilly-Fuissé. Zorgt voor zeer expressieve wijnen met een bloemachtig en fruitig karakter. Na rijping van 9 maanden op eikenhouten fusten is de vanillie toon en boerse geur zeker aanwezig.



Duitsland
Riesling Gros Gewächse Alte Reben 'Erdener Treppchen', Dr. Loosen, Mosel, 2014
Unieke wereldverbeteraar, was de eerste die het durfde om in de klassieke Mosel, DROGE Riesling te produceren. Hij deed dat eind jaren ‘80 en ontketende eigenlijk een revolutie in het traditionele Duitse wijn-denken. Want Riesling in de Moselk was al eeuwen de chique top van Duitsland, maar dan uitreaard, ‘lieblich’ of liefst Beerenausleese, of Trockenbeerenausleese (TBA..). Dat produceert hij ook, maar de droge versies (onze smaken zijn ook veranderd) zijn werkelijk uniek te noemen. Zijn ‘GG,s’ zijn vermaard, en die staan voor Gros Gewächse, zeg de Grand Cru titulatuur van Duitsland. Elk perceel, steil naar de Mosel lopend, heeft zijn eigen unike bodemgesteldheid. In dit Glas de GG Erdener Träppchen, één van de mooiere, de subtiele balans tussen al het citrusfruit, de perfecte zuren, het vage zweemzoetje wat toch niet zoet is, en de verbazingwekkende lichtheid van de wijn..



Frankrijk
Chassagne-Montrachet Blanc, Domaine Jouard, Bourgogne, 2013
Een zeer mooie Chardonnay uit de Côte de Beaune. Een hele fijne
hout rijping. Mooie vette wijn met een heldere gele kleur. In het glas
de geur van groene appels, geroosterd brood, amandelen en honing.
Een volle rijke smaak met een lange afdronk.



Frankrijk
Saint Aubin 1er cru, Domaine Jouard, Bourgogne, 2013
Het dorp Saint Aubin grenst in het zuiden aan het dorp Chassagne, en in het noorden de Hautes Côtes de Beaune. In zijn algemeenheid is de Saint Aubin iets strakker en frisser dan een Chassagne. Deze volle strakke wijn overtuigt met een klassieke houtopvoeding in diepte strucuur en kracht.



Frankrijk
Pernand-Vergelesses, Fanny Sabre, Bourgogne, 2014
Zuivere en mineralige Chardonnay, waarvaan de wijngaarden liggen rondom de berg Corton, eigenlijk de noordelijkste appelatie van de Cote de Beaune, waar de Cote de Nuit bijna begint. De smaak is anders van de beroemde gemeenten uit de Cote de Beaune (Meursault, Chassagne en Puligny). De wijnen zijn iets minder vettig, meer floraal, wel bijzonder verfijnd, en zeker die van Fanny, heel vol in het midden. Met mooie subtiele zuren. Gastronomisch.



Frankrijk
Sancerre Blanc d’Antan, Domaine Henri Bourgeois, Loire, 2014
Klassieke Sancerre, die 1 jaar fustlagering kreeg. De wijn is breed, comples en aromatisch met citrus en een heel eigen stijl. Afkomstig van silex (vuursteenbodem). Bleek, licht goud-geel van kleur. De fermentatie vindt plaats op fusten van 4, 5 of 6 jaar oud. Hierna rust de wijn op zijn lie. De wijn wordt niet gefilterd voordat deze wordt gebotteld. De smaak heeft tonen van peer en kan zelfs als vlezig omschreven worden. Op de steile zuid-hellingen van het dorp Chavignol, met uitzicht op de stad Sancerre. De bodem bevat veel kalk, mergel, tufsteen en kiezel.



Frankrijk
Meursault 1er Cru Les Charmes-Dessus, Domaine Bernard Bonin, Bougogne, 2011
De hand geplukte druiven worden zacht geperst zodat alle kwaliteit uit de druiven word gehaald
De wijn veroudert gedurende 18 maanden op eikenvaten waarvan een beperkt gedeelte elk jaar wordt vernieuwd.
Een mooie neus met noten en honing Bloesem. In de mond geeft de wijn geweldig vol fruit met subtiele mineralen en veel lengte, lichte vette rondingen en zachte vanille tonen.


Frankrijk
Puligny Montrachet La Garenne, Bernard Bonin, Bourgogne, 2013
In Puligny hagelde of vroor het de laatste 5 jaar 3 keer.. Er is eigenlijk bijna geen Puligny meer. En dat voor ongeveer de mooiste en meest verfijnde witte wijn ter wereld. Puligny wint ergens (is te generalistisch) van Meursault op verfijning. Dan moet je wel appels met appels vergelijken. Dat kan hier: beide wijnen 1er cru, beide wijnen van dezelfde boer. Wel verschillende jaren, 2013 geldt als makkelijker, meer open dan 2011. Neemt u maar aan: beider zijn verrukkelijk, maar de Puligny is toch verfijnder.



Duitsland
Riesling Gros Gewächse RESERVE 'Erderner Prälat', Dr. Loosen,Mosel, 2012
De Prälat wijngaard in de Mosel geldt zo’n beetje als het beste stukje grond voor de Riesling in de Mosel, wellicht wel één van de beste ter wereld. De wijngaard komt al in geschriften voor uit de 8ste eeuw (!). Het terroir (de combinatie van de gelaagde bodemlagen, en het weer) lijkt hier een 10 te halen. Het is een grote belevenis om zo’n wijn te kunnen drinken. Wel voor gevorderde Riesling drinkers.


Les Vins Rouges

Italië
Appasimento, Botter, Veneto, 2013
Mooie rijpe wijn, gemaakt in de stijl van een Valpolicella, maar met toevoeging van Merlot. Ripasso betekent hier dat de wijn een tijdje op Amarone droesem heeft gelegen en daardoor die X-factor meekreeg.


Portugal
FOZ, Falua Sociedade de Vines, Dão, 2014
Robijnrood in kleur, en een lekkere geconcentreerde smaak vol met rood fruit. Zachte tannines en een lekkere lange afdronk. Blend van autochtone druiven: Touriga Nacional, Alfrocheiro en Jaen. Heerlijk zacht, rond en zwoel. Een heerlijk glas bij een mooi stuke gegrild vlees.


Italië
Negroamaro ‘No Zero’ Cantine Menhir, Puglia, 2013/14
De Negroamaro wordt bij deze bijzondere wijn gebruikt om er een stevige en krachtige wijn van te maken, een wijn met karakter, maar toch ook weer met de voor Menhir typische souplesse. De druiven komen van wijngaarden bij een prachtig natuurpark van Puglia, aan de noordkant van de provincie Salento, van stokken die 35 jaar oud zijn. Het resultaat is een mooie warme en krachtige wijn, breed en intens, typisch Negroamaro op zijn best met veel kruidigheid, pruimen en kersen.



Frankrijk
Cote du Rhône, ‘ROUGE!’, Chateau Terre Forte, Rhône, 2015
Naturel geproduceerde lichtvoetige Rhône, die eerder voor fruit gaat dan stevigheid. Grenache heeft een belangrijk aandeel, maar Syrah en Mourvedre komen ook voor. Niets aan toevoegingen. Gekoeld glas is perfect.



Duitsland
Spätburgunder, Trocken Raddeck, Rheinhessen, 2014
Spätburgunder is de Duitse Pinot Noir kloon, en kan heerlijke frele wijnen opleveren, met zacht rood fruit, soms effecten van Dardjeeling thee, spicy randjes,
en verfrissende zuurtjes. Eigenlijk altijd lekker.



Spanje
Mencía ‘Cuatro Pasos, Martin Códax, Bierzo, 2012
Bierzo is dé streek voor rode wijnen op basis van de lokale mencia. In dit heerlijke koele klimaat levert deze druif heerlijke fruitige en soepele wijnen op. De Cuatro Pasos is genoemd naar de vier voetstappen van een beer, die in een van de wijngaarden zijn aangetroffen. De druiven komen uit vier wijngaarden: Otero, Hornija, Corullón en Valtuille. Wijngaarden met een verschillend karakter, die samen zorgen voor een wijn met een heerlijke complexiteit. De wijn ondergaat een korte rijping (twee maanden) op eiken barriques, die niet ten koste gaat van het heerlijke fruit. Geen wonder dat dit een heerlijk glas rood is, zacht en soepel, en barstensvol fruit.



Frankrijk
Verdarail Rouge, Chateau Salettes, Mont de Caume, 2015 Mont de Caume is dat gebied naast de Bandol in de Provence. Een goede Mont de Caume gaat richting een Bandol. Chateau Salettes, Bandol huis uit het jaar 1600 (!) maakt een mooie rustige versie, heel voornaam omdat alle smaken zo prachtig samen vallen.



Italië
Sangiovese, Rocca dei Venti, Toscane, 2013
Riccardo Azzara is een jonge wijnboer uit Scansano in de Maremma. Hij werkt biodynamisch. Opvallend fruitige wijn, de kersen zijn zeer duidelijk herkenbaar. Mooie stevige structuur. Kleine producent met grootse wijnen.



Oostenrijk
St. Laurent Julius Klein, Weinviertel, 2013
St. Laurent komt minder voor maar lijkt iets meer richting Pinot Noir te willen, alhoewel het wel weer een op zichzelf staande druif blijft. Lichter, meer rood fruit, delicaat.



Argenitinië
Malbec Vista Flores, Catena Zapata, Mendoza, Valle de Tupungato, 2014
De wijngaarden liggen op een hoogte die varieert tussen de 1050 en 1150 meter. Dat betekent temperaturen die overdag vrij hoog kunnen zijn, en oplopen tot rond de 33 graden. Maar in de nacht koelt het hier flink af, zodat het verschil tussen dag en nacht heel groot is. Dit zorgt voor Malbec met krachtige aroma’s en een uitgesproken frisheid in zijn zuren. De druiven worden op deze manier perfect rijp, en blijven in balans. Na de gisting rijpt de wijn op eikenhouten vaten, met 85% Frans en 15% Amerikaans eikenhout, voor een licht exotische toets. De wijn is diep paars-rood met geconcentreerd zwart fruit, vanilla en mokka.



Zuid- Afrika
Cabernet Franc, Raats Family Wines, Stellenbosch, 2014
In het klimaat van Stellenbosch doet de Cabernet Franc het perfect. Het is de ideale combinatie van veel zon en frisheid van het de nabije zee die hem zo goed doet. De stokken voor deze wijn zijn inmiddels zo’n twintig jaar oud, en ze staan aangeplant op noord oost hellingen, zodat ze vooral genieten van de milde ochtendzon. Na de oogst krijgt de wijn extra kleur en diepte door een inweking van vijf dagen op de schillen, voordat de eigenlijke gisting begint. De wijn rijpt op Frans eiken van hoge kwaliteit. Lekker krachtig met kruidnagel lekker sap en rijpe tannins.



Italië
Aglianico IGP, San Salvatore, Campania, 2014
Aglianico geldt als de beste blauwe druif uit het warme zuiden van Italië. Aglianico del Vulture en Taurasi zijn beroemde voorbeelden. Hier een meer toegankelijke versie, ook uit Campanië, uit de kusstreek onder Napels. Aglianico is zo bijzonder, omdat hij ondanks de hitte van het zuiden altijd een zekere frisheid weet te behouden, die de wijn completer maakt en goed laat ouderen. Het is wel een krachtige wijn, zoek er een serieus gerechtje bij.



Australië
Shiraz Founders Block ‘Katnook Estate’, Coonawarra, 2014/15
De Shiraz is een druif die het in Australië bijzonder goed doet, maar Coonawarra is een van de mooiste gebieden voor deze Rhônedruif. Elders wordt hij snel wat aan de zware, soms zelfs logge kant, maar het vrij koele klimaat van Coonawarra geeft hem een opmerkelijke elegantie en frisheid. Toch worden de druiven laat geoogst, meestal in april, en in koele jaren als 2004 komen de laatste druiven voor deze wijn pas medio mei binnen. Wijnmaker Wayne Stehbens wil graag een wijn waarin het Shiraz-fruit perfect aanwezig is, zodat niet meer dan 60% rijpt op eikenhouten vaten, Amerikaans en Frans, en geen nieuw maar uitsluitend gebruikt eikenhout. Dat levert een wijn op met een mooi Shiraz-karakter, veel fruit en frisheid door mooie zuren.



Italië
Barbera, ‘Sentieri’ Colli Tortonesi, Massa, Piëmonte, 2013
Massa is Piëmonte’s Winemaker Of The Year 2013. Zwoele wijn met prachtig rijp fruit, mooi gekruid met licht aanwezige zuren. Een prachtig glas wijn.



Rioja Crianza, Emperatriz, Rioja, 2012
Heeft een Rioja nog toelichting nodig: het is Spanje’s beroemdste wijngebied, Tempranillo met amerikaans eikenhouten opvoeding is de basis van alles, en Crianza staat voor 12 maanden vat en 12 maanden flesrijping. En dan moet de producent ook nog weten wat hij moet doen. Dat weten ze bij Cruzado heel goed. Proeven is geloven.


Libanon
Les Emirs Rouge, Clos Saint Thomas, Bekaa Vallei, 2010
De Bekaa Vallei staat bekend om zijn Cabernet Sauvignon wijnen die we kennen uit Frankrijk. Ze leveren wijn op met subtiele zachte tannines en vanille houttonen en daarnaast mooie vlezige tonen. De wijn is goed in balans en is mooi te combineren met een goed stuk klassiek rood vlees.


Italië
Chianti Colli Senesi DOCG, Felsina, Toscane, 2012
Felsina is één van de meest gelauwerde Chianti Classico producenten. Men maakt er ook in de buurt van Siena (=Colli Senesi) Chianti’s die een iets lichtere structuur hebben. Maar deze zou je moeiteloos scharen onder de Classico’s qua intensiteit en verfijning. Volbloed Sangiovese op zijn best.


Italië
Langhe, Nebbiolo, Produttori del Barbaresco, Piëmonte, 2013/2014
Barbaresco gemaakt van de Nebbiolo druif. Een licht volle maar zeer elegante wijn.
Intens en subtiel bouquet met mooie frisse zuren. Een serieuze wijn om van te genieten.


Italië
Valpolicella Classico, La Formica, Veneto, 2014
Mooie zuivere Valpolicella, zonder opsmuk en power effecten. De pure versie. Waarin die prachtige smaken van zoet/bitter, kruidig, met rood fruit en randjes van thee zo mooi samen komen.


Frankrijk
Arbois rouge, La Capitaine, Domaine de la Pinte, Jura, 2012
Arbois is in diverse opzichten een uniek wijngebied, met druiven en productietechnieken, die vrijwel nergens anders in de wereld voorkomen. Trousseau, Poulsard. Doe er nog 33% Pinot Noir bij, en je krijgt het recept van de cuvée La Capitaine. Krakend fris rood fruit, jammetjes, zuurtjes, bloemen ook, en alles in zo’n vanzelfsprekende samenhang, licht maar heel intens, ja een wijn op zichzelf.


Frankrijk
Sancerre Rouge, Les Baronnes, Domaine Henri Bourgeois, Loire, 2012
Deze pinot noir biedt na lichte houtlagering veel Bourgondisch, framboosachtig fruit. Heldere, kersenrode kleur. Een bouquet van rijp rood fruit (kersen en bramen), aangevuld met subtiele houttonen. De smaak is rond en charmant met sappig pinot noir fruit. De hoed van de schillen, die op de gistende wijn ligt, wordt regelmatig doorbroken en door de wijn gemengd om zo een maximale kleur en goede tannines te verkrijgen. Tot aan de malolactische tweede gisting blijft deze rode Sancerre 8 tot 10 maanden op houten vaten van 600 liter liggen, gemaakt van Tronçais eiken. Op de zuid-hellingen van het dorp Chavignol. Een wijn waar je even rustig voor gaat zitten en door je mond laat walsen.


Italië
Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, La Casetta, Domini Veneti, Veneto, 2012
Het kleine broertje van de Amarone. Rijke en zachte wijn, waarvan de druiven geheel uit de Casetta wijngaard komen.
Ripasso is een techniek waarbij de wijn wordt gelagerd in de most van de Amarone
waardoor deze de smaak van Amarone meekrijgt. Smaakimpressies van zoethout, krenten, mooie zuren en rijp pruimenfruit.
Behoorlijk krachtig maar toch veel elegantie. Een zeer bijzonder glas wijn.


Frankrijk
Santenay, Domaine Jouard, Bourgogne, 2013
De zuidelijkste gemeente van de dorpen van de Cote de Beaune. Santenay kan best krachtig en vlezig doorkomen voor de Pinot Noir wijnstijlen. Maar Jouard maakt er toch een prachtig sap van, met aanwezige tannines, maar mals en verpakt is rijp rood fruit en een scala aan spicy tonen.


USA
Director’s Cut, F.F. Coppola, Zinfandel, Napa Valley, Californië, 2013
Dit wijnbedrijf is opgezet in 1880 door Francis Ford Coppola de regisseur van The Godfather en heeft er door de jaren heen een fantastische Winery van gemaakt van zeer hoge kwaliteit. De wijn wordt gemaakt van Zinfandel en is voor dit klimaat gemaakt. De wijn heeft een diep robijnrode kleur is krachtig en vol met rozijnen, amarena kersen en een vleugje chocola wat laurier, bramen en gedroogde pruimen.


Frankrijk
Pinot noir Reserve, Domaine Barmes buecher, Alsace, 2014
Deze druif, wellicht de verfijndste ter wereld, moet altijd ook koelte hebben. Naast de Bourgogne en vooral ook Duitsland, is de Alsace al eeuwen ook een gebied voor de Pinot. Traditioneel doet hij het daar prima voor de wat lichtere stijl Pinot’s . Maar door de gestegen prijzen in de Bourgogne, zijn de goed gemaakte Pinot’s uit de Alsace tegenwoordig waardige alternatieve voor de liefhebber van rode Bourgognes. Bij barmes Buecher, productie al 30 jaren in bio-dynamie, is hun Pinot wereldberoemd. Verrukkelijk en met een machtig middenrif.


Frankrijk
Bandol Rouge, Chateau Salettes, Provence, 2013
Klassieke wijn uit de Provence, Bandol. Mourvedre is de koning hier. Chateau Salette bestaat al 400 jaar, maar is de afgelopen 5 jaar, door de komst van zeer ambitieuze regisseur Alexandre Le Corguillé, schiet het niveau van de wijnen naar de top van deze appelatie. Bandol heeft een diepe en volle smaak, omvat fruit van rood naar rijp zwart, is altijd spicy, en heeft een machtige body. Het gaat om het subtiele samenspel van alle smaakcomponenten. Daar zit het hem in.


Frankrijk
Haut Cotes de Beaune, Fanny Sabre,Bourgogne, 2012
In de Haute Cote, die de wijngaarden omvat tegen het plateau aan van de Cote zelf, is het koeler en iets ruiger. De wijnen zijn divers, omdat de wijngaarden nogal op verschillende plaatsen kunnen liggen. Goede wijn maken vraagt om meer oplettendheid en arbeid van de wijnen van de Cote zelf. Fanny kan dit als geen ander, en laat niets aan het toeval over. Producente in vins naturels, en één van dé talenten van de nieuwe generatie wijnmakers uit de Bourgogne. Uiterst ‘feminin’ stijl, waarbij fruit, natuur en herkenbaarheid van het specifieke terroir grondslag voor de wijnen is. De Haute Cote op hun best: herfst geuren, bosaardbeien, zeer licht startende evolutie, aards, paddenstoelen. Perfect bij vogeltjes uit de oven.


Frankrijk
Fixin la Place, Domaine Seguin, Bourgogne, 2013
Noordelijk dorpje uit de Cote de Nuit, het ligt boven Gevrey nog, en levert uiterst herkenbare Pinot Noir wijnen met ras en elegantie. Ze vallen lichter dan de Gevrey Chambertin wijnen, maar bij Seguin ( de hand van de producent in de Bourgogne is zeer belangrijk) worden alle druiven en wijnen met dezelfde precisie gemaakt, en een vergelijking kan goed lukken. Fixin komt daar heel goed doorheen. Heel lekker.


Italië
Le Serre Nuove , Tenuta Dell’Ornallaia, Toscane, 2013
Deze “second vin”( klassieke tweede wijn ) van Ornellaia werd voor het eerst geproduceerd in 1997,met als doel een verdere kwaliteitsverhoging van de Ornellaia. Om dat te bereiken voerde men een nog rigoureuzere selectie uit van de vaten, bestemd voor de final blend van Ornellaia. Na de handmatige oogst worden de druiven ontsteelt en gekneusd en weken ze in de most voor ongeveer 20 dagen om veel kleur uit de schillen te onttrekken. De druiven van elk stuk wijngaard en van de beiden druivenrassen worden apart gevinifieerd in houten fusten en roestvrijstalen vaten. De wijn wordt hierna voor achttien maanden opgeslagen in voor een deel nieuwe en voor een deel één jaar oude Frans eikenhouten vaten in de temperatuurgecontroleerde kelders van Tenuta dell’Ornellaia. Na zes maanden flesrijping is de wijn klaar om verkocht te worden. Dit resulteert in een krachtige, goed gestructureerde, complexe wijn die men eerder kan drinken dan zijn grote broer.


Frankrijk
Volnay, Fanny Sabre, Bourgougne, 2013
Tja, Volnay dus.. Volnay, dat is die gemeente tussen Pommard en Beaune in, Bourgogne dus, en de druif is altijd Pinot Noir. Klein van formaat , reputatie al eeuwen hoog. Volnay is fijntjes, maar ook kan hij gespierd zijn, wat animaal, en bij een bepaalde ouderdom is het dan de beste begeleider van wild bijvoorbeeld. Maar deze wijn is door Fanny Sabre gemaakt. En hij is niet oud. Maar deze dame, nog geen 35, geldt als een van de supertalenten van de Bourgogne. Haar precisie om dat haast krakende fruit van haar wijnen altijd hebben, zo precies hun afkomst te laten zien (bijvoorbeeld haar Volnay is zoooo Volnay, en haar Pommard is weer precies wat Pommard anders maakt dan Volnay). Krachtige wijn deze Volnay? Nee helemaal niet, Je drinkt de fles in 20 minuten leeg. Maar je weet niet wat je meemaakt.


Italië
Barbaresco Riserva Montestefano, Produttori del Barbaresco, Piëmonte, 2011
Zeldzame wijn, die alleen in goede jaren wordt geproduceerd. Montestefano is één van de cru’s uit het stadje Barbaresco, zusje van de Barolo. Druif is altijd de edele Nebbiolo. De wijn mag riserva heten als hij minimaal 18 maanden vatrijping heeft gehad, en minimaal 1 jaar flesrijping. Opvoeding hier is ‘old school’ : dus niet op nieuw barrique,maar op sloweens eiken. Het onderliggend fruit is zo mooi, dat er niet veel ‘smuk’ bij mag, vinden ze bij Produttori, de kleinste, chiqueste en oudste coöperatie ter wereld, die maar 1 wijn maakt: Barbaresco!


Frankrijk
Chambolle-Musigny Derriere le Four, Domaine Seguin, Bourgogne, 2012
Klein maar zeer beroemd dorpje onder Gevrey Chambertin. Chambolle levert niet de krachtigste wijnen van de Cote (de Nuit) maar wel de meest verfijnde en met de meeste elegantie. Als de wijnen van Vosne Romanée en Gevrey Chambertin ‘masculin’ zijn, en vol met kracht, dan zijn die van Chambolle de meest ‘feminin’. Het is maar net waar je van houd.


Italië
Brunello di Montalcino, San Polino, Toscane, 2009
Krachtige en romige wijn uit Toscane, gemaakt van de Brunello druif, kloon van de
Sangiovese. Brunello’s worden gerekend tot de krachtigste en fijnste wijnen van Italië.
Zwart fruit, cederhout, kruiden en zachte houttonen openen in de neus. In de mond een
krachtige maar zwoele aanzet, met rijp fruit, fijne zuren in harmonie met een kruidige toets.
Zachte maar aanwezige tannines. Klaar voor een mooi rood vleesgerecht.


Frankrijk
Gevrey Chambertin 1er cru Craipillot, Domaine Seguin, Bourgogne, 2012
Het dorp Gevrey klinkt als muziek voor liefhebbers van het superrood uit de Cote de Nuit. 1er cru in de Bourgogne mag je noemen, als de druiven uit één wijngaard komen, met een naam (hier= Craipillot). Die wijngaard is dan vroeger al gekwalificeerd als buitengewone grond, waarvan altijd al opviel dat druiven uit die wijngaard boven gemiddelde kwaliteit wijn opleverden. Zo’n wijngaard, vaak al eeuwen oud, krijgt dan een bepaalde reputatie, en halverwege de vorige eeuw is toen de 1er en Grand cru classificatie ingevoerd. De wijn heeft een fruit en smaak intensiteit die je kippenvel kan geven. Naast het prachtige rod3e fruit, komt een scala aan extra’s langs die je verbazen kunt. En het perfecte evenwicht geeft je het gevoel iets heel bijzonders te drinken.


Italië
Barolo Villero, Giacomo Fenocchio, Piëmonte, 2012
Claudio Fenocchio, 5 generatie van het in 1867 opgerichte domein uit Monforte d’Alba (Barolo), steelt de show de laatste 10 jaar met zijn lange maceratie techniek van de Nebbiolo druif, met een verbazingwekkende zachte en verteerbare wijn als resultaat. Sexy Barolo, maar wel echte Barolo. Power en finesse, maar zonder lastige tannines. Rijzende ster van een beroemde appelatie. Villero is een Cru uit het dorpje Castillione Faletto.

Dessert wijnen

Moscato igt 'Rosenkönig' Tiefenbrunner, Alto Adige, Italië, 2015
Verleidelijk zoet en zwoel, maar met frisse en sappige smaak van zwarte bessen, kersen en aardbei. Aangenaam zoete, zwoele en rijpe geur van aardbeienconfiture, blauwe druiven en cassis.

Monbazillac “Cuvee des Anges”, Grande Maison, Frankrijk, 2014
Een wijn die de kenmerkende geur en smaak van botrytis heeft: zoet maar niet plakkerig met lekker exotisch fruit. Erg lekker bij nagerechten met fruit.

Recioto della Valpolicella, Domini Veneti, Italië, 2014
Recioto is de Amarone, maar dan met restsuikers, maar de start is het zelfde. Omdat de vergisting bij ongeveer 11% wordt stop gezet, ontstaat zo’n prachtige zoete Portachtige wijn, maar dan niet met . Portalcohol (19%) maar met 11% veel lichter dus. Ook prachtig

Chardonnay auslese, Weingut Gruber, Weinviertel, Oostenrijk, 2015
Krachtige smaak, klein zoetje, citrus, vetje, gemakkelijk door duidelijk zoet, mooie zuren houden hem fris. Licht zoete witte wijn.

Equinox, Garnatxa Negra, Cellar Batea, Cataluña, Spanje

Een heerlijke zoete geur, passiefruit, saffraan, perzik en veel kruidigheid. Al met al een zeer bijzondere dessertwijn.

Le Passule Passito igt, Librandi, Calabrie, Italië, 2014
Intens, rijk, een krachtig zoete smaak, maar ook goede zuren, mooi ingetogen zoet. Zoete witte wijn. Krachtige geur, ananas, rokerig, vanille, perzik en nectarine, fijn zoet, kweepeer, rijpe abrikozen.

Chateau Pascaud Villefranche, Sauternes, Frankrijk, 2009
Beroemde Bordelaise appelatie. Een klassieke, deftige wijn op basis (uiteraard) van ‘porriture noble’ en franse eiken barriques.

Vin Santo, Barone Ricasoli, Toscane, Italië, 2007 ( 0,5 lt )
Mooi uitgebalanceerd, beslist niet te zoet, wel heel krachtig, noten en koffie, karamel, mooie zuren na. Krachtige zoete geur, rozijnen, noten, honing, amandelen, intens en breed, met een hint koffie, karamel, typisch voor Vin Santo.

Gewurztraminer, Vendanges Tardives Grand Cru, Steingrubler, Barmes Buecher, Duitsland, 2007 ( 0,375lt )
Gekonfijte ananas en gember, rozenblaadjes ... ontploffen op de neus en de mond. Een grote klasse van zoetheid streelt de smaakpapillen, het aanbieden van een goddelijke lengte en doorzettingsvermogen. Een bloemlezing fles.

My Image

Contact

U kunt op verschillende manieren contact opnemen met Restaurant De Goedheyd.

Online reserveren kan bij ons!
Ga naar de pagina online reserveren

Direct contact met ons?
Bel gewoon met (+31) 030 2468472

Liever een e-mail versturen?
Mail via info@degoedheyd.nl


Blijf op de hoogte!

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze wisselende menukaart met heerlijke seizoensgerechten.

Aanmelden

Wat zeggen anderen

Wij zijn zo trots als een pauw als onze gasten leuke berichten over ons schrijven! Lees wat andere gasten over ons schrijven.

RouteBeschrijving

Restaurant De Goedheyd is eenvoudig te bereiken. Maak gebruik van bijvoorbeeld GoogleMaps voor de meest effectieve manier om bij het restaurant te komen.

Adres: Hamburgerstraat 17 te Utrecht


Openingstijden

Buiten de openingstijden kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht voor speciale gelegenheden en grote groepen. Aarzel niet en neem contact op als u vragen heeft!

Zondag & Maandag
* Gesloten
Dinsdag t/m Zaterdag
* v.a. 17.30 uur geopend
(keuken open tot 22.00 uur)
* uiterlijk 01.00 gesloten


Volg ons via de kanalen!



KvK nr  62413961 | ING IBAN NL64INGB0007428680 | BTW nr NL 8548.08.176.B.01